Ochii roșii: cauze, simptome și remedii

CE ESTE?

Ochiul roșu, o afecțiune foarte frecventă, este adesea un semn de inflamație oculară.

CARE SUNT CAUZELE OCHIULUI ROȘU?

Cauzele sunt dintre cele mai variate: ele pot fi de origine virală, bacteriană, alergică, traumatică etc. În general, se poate distinge o înroșire tranzitorie a ochiului (cu titlu indicativ, până la o durată de 1-2 zile), care nu are în general consecințe semnificative, de o înroșire care, dimpotrivă, indică o adevărată boală. Atunci când roșeața este persistentă sau recurentă, trebuie consultat un oftalmolog. În plus, roșeața poate afecta întregul ochi sau poate exista o roșeață la colțul exterior al ochiului sau la colțul interior.

CARE ESTE CAZUL MEU?

Ochi roșii la trezire

Pot apărea la subiecții care suferă de conjunctivită de diverse origini (de exemplu, alergică), caz în care pacientul raportează adesea și lăcrimare abundentă, fotofobie, mâncărime. Dar ar putea fi vorba și doar de ochi uscat, astfel că, pe lângă roșeață, ar putea exista și o senzație de nisip în ochi, greutate oculară, dificultate în deschiderea pleoapelor.

De asemenea, trebuie făcută o distincție între cazurile în care ochii au secreții și cele în care nu există. În primul caz este vorba, cel mai probabil, de o conjunctivită bacteriană, în timp ce în al doilea caz cauzele pot fi diverse.

În cazul în care tulburarea persistă, este întotdeauna o idee bună să se facă un control și să nu se folosească picături pentru ochi fără un diagnostic exact. Lacrimile artificiale sau gelurile oculare umectante nocturne pot fi de ajutor. Cu toate acestea, este important să se excludă uveita anterioară, care este frecvent cauza ochilor roșii și dureroși, fie că este sau nu însoțită de vedere încețoșată.

După o utilizare prelungită a ecranului

Există reguli bune care trebuie respectate atunci când se petrece mult timp în fața unui ecran. În primul rând, este important să vă asigurați că orice tulburare de refracție este corectată cu ochelari (eventual anti-reflexie) sau lentile de contact. Conform reglementărilor în vigoare, pentru a păstra vederea este important ca distanța dintre ochi și ecran să fie între 50 și 70 cm. În plus, ecranul trebuie să fie poziționat astfel încât persoana care lucrează să poată privi cu ușurință dincolo de el.
Bineînțeles, trebuie evitate reflexiile: postul de lucru trebuie plasat în poziția corectă în raport cu ferestrele și sursele de lumină artificială (nu în spate, ci eventual dispuse perpendicular). În special, lămpile trebuie să fie în afara câmpului vizual al utilizatorului de calculator (pentru a nu-l orbi). Pentru reglementări, vă rugăm să consultați Ghidul de utilizare a terminalelor video, cuprins într-o anexă la decretul publicat în Monitorul Oficial la 18 octombrie 2000 (nr. 244).

După utilizarea prelungită a lentilelor de contact

În cazul în care ochii sunt înroșiți, primul lucru care trebuie făcut este să se îndepărteze lentilele de contact pentru ca ochiul să poată „respira”. În al doilea rând, trebuie instillate lacrimi artificiale la discreție, dar dacă roșeața și arsura persistă, merită cu siguranță să se facă un control oftalmologic.

După expunerea la soare

Dacă ochii sunt roșii după o expunere prelungită la soare, puteți recurge la lacrimi artificiale; dar dacă disconfortul nu dispare, este posibil să fi contractat cheratită actinică sau conjunctivită cauzată de razele ultraviolete. Chiar și în acest caz, este întotdeauna mai bine să consultați un oftalmolog.

După utilizarea mopedului sau a bicicletei

Este o idee bună să folosiți întotdeauna căști de protecție care respectă legea și care sunt echipate cu filtre cu cărbune activat și cu un bun sistem de protecție împotriva vântului. Folosirea unei viziere este esențială pentru a reduce riscul de traume provocate de corpuri străine. Evident, contactul cu polenul și poluanții atmosferici este mai frecvent și există, prin urmare, un risc mai mare de reacții alergice. În acest din urmă caz, pot fi utile spray-urile nazale, picăturile oculare antihistaminice și/sau antihistaminicele administrate pe cale orală (după consultarea unui alergolog și a unui oftalmolog).

OCHI ROȘII LA COPII

Chiar și la copii, ca și la adulți, apariția ochilor roșii poate apărea cu o anumită frecvență. Este important ca părinții să nu subestimeze simptomul, iar dacă roșeața este prelungită, apare frecvent sau este asociată cu alte acuze (arsură, lăcrimare, secreție etc.) este bine să se contacteze imediat medicul oftalmolog. La evaluarea copilului, specialistul va trebui să ia în considerare diverse aspecte. În primul rând, dacă ochiul roșu cu sau fără secreție este prezent la copil, dacă micul pacient raportează durere, dacă roșeața este asociată și cu chemoză conjunctivală (umflarea conjunctivei), lăcrimare, disconfort la lumină, dacă este afectat doar un singur ochi sau ambii ochi. În funcție de cauza înroșirii ochiului, medicul oftalmolog va prescrie apoi un tratament adecvat, de obicei pe bază de picături oculare antibiotice, cortizon sau antihistaminice (în formele alergice).

OCHII ROȘII LA COPII: REMEDII NATURALE

La copii, în caz de înroșire a ochilor sau de ușoară umflătură, remediile naturale pot fi utile pentru a preveni conjunctivita. De exemplu, în cazul ochilor roșii cu secreții, se poate folosi un tampon de tifon îmbibat în soluție salină pentru a curăța pleoapele (eventual înainte de a instila eventualele picături oculare antibiotice prescrise de oftalmolog). Poate fi util (din nou pentru a încerca să reduceți disconfortul copilului) să faceți comprese călduțe cu apă și mușețel sau eclere.

OCHII ROȘII S-AU ÎNROȘIT BRUSC: CE TREBUIE FĂCUT?

Asigurați-vă că nu este vorba de o rană la nivelul corneei sau al conjunctivei: cea mai frecventă cauză poate fi reprezentată de mici corpuri străine.
Ochiul roșu, dacă este însoțit de o durere foarte puternică, poate fi cauzat de o presiune oculară ridicată (presiune intraoculară), ca în cazul glaucomului acut; prin urmare, va fi important să vă prezentați cât mai repede la o unitate de urgență pentru a începe rapid tratamentul. Pe de altă parte, apariția unei pete roșii intense de culoare sângerie se datorează, de multe ori, unei hemoragii subconjunctivale.

OCHI ÎNROȘIȚI, REMEDII NATURALE

În cele mai banale cazuri, cel puțin dacă nu există un corp străin în ochi, utilizarea lacrimilor artificiale va ajuta la tratarea ochilor înroșiți. În general, defectele de vedere trebuie să fie bine corectate și ochii protejați de intemperii. În orice caz, un diagnostic precis este întotdeauna necesar și nu trebuie să ne mulțumim cu remedii de tip „do-it-yourself” sau să recurgem la autodiagnosticare, care poate fi înșelătoare. În schimb, este esențial să se apeleze la buni specialiști. Ca remedii naturale pentru ochii roșii se poate recurge, așa cum am menționat deja mai sus pentru copii (și întotdeauna după consultarea medicului oftalmolog), la comprese călduțe cu apă și ceai de mușețel și la folosirea de tifon îmbibat în soluție salină pentru a curăța pleoapele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *