Progresul tehnologic a creat noi oportunități extraordinare, dar și noi dificultăți. Calculatoarele și internetul ne permit să avem acces la un volum mare de informații și să folosim instrumente care ar fi fost de neimaginat cu doar câteva decenii în urmă.
Acest lucru ne obligă să petrecem mult timp în fața unui ecran, fie că este vorba de un computer la locul de muncă, de un laptop acasă sau de un smartphone oriunde ne-am afla. Privitul la acesta timp de atâtea ore în fiecare zi nu este bun pentru ochii noștri.
Oboseala vizuală datorată utilizării excesive a computerului
Combinația de probleme de vedere și oculare legate de utilizarea excesivă a calculatorului se numește Sindromul vederii pe calculator (CVS). Cititul pe un ecran de calculator este diferit de cititul pe hârtie și, adesea, necesită ca ochii să lucreze mai mult.
Strălucirea, strălucirea, lipsa de contrast și definiția slabă pot face ca cititul pe un ecran să fie mai dificil. Modul în care interacționăm cu monitoarele de calculator și cu paginile digitale este diferit de abordarea pe care o avem atunci când citim și scriem pe hârtie. Toată această supraîncărcare poate cauza probleme de vedere sau le poate înrăutăți.
Probleme oculare asociate cu vederea pe calculator
Problemele vizuale și oculare care pot fi cauzate sau agravate de utilizarea calculatorului includ:
- Vedere încețoșată
- Uscăciunea și iritarea ochilor
- Dureri oculare
- Dureri de cap
Dacă raportați aceste simptome medicului dumneavoastră oftalmolog, acesta vă va face probabil o examinare amănunțită pentru a detecta orice probleme de acuitate, focalizare, dar și de aliniere și de mișcare a ochilor.
Tratamentul oboselii vizuale
Diferitele probleme vizuale și oculare atribuibile sindromului de vedere la calculator se tratează prin atenuarea factorilor de stres asociați cu utilizarea prelungită a calculatorului. Tratamentul și prevenirea pot contribui la protejarea și îmbunătățirea vederii.
Iată câteva sfaturi pentru tratarea și prevenirea sindromului de vedere la calculator:
- Poziționați videoclipul într-un loc confortabil pentru ochii dumneavoastră – Ochii noștri privesc în mod natural în depărtare și în jos. Pentru a încuraja această mișcare, poziționați monitorul calculatorului astfel încât centrul ecranului să se afle la câțiva centimetri sub nivelul ochilor și la o distanță de 50 până la 70 de centimetri de fața dumneavoastră.
- Asigurați o iluminare adecvată – Iluminați corespunzător încăperea, având grijă să poziționați ecranul calculatorului și sursele de lumină astfel încât să evitați reflexiile.
- Folosiți un ecran anti-reflexie – Un filtru anti-reflexie în fața ecranului poate ajuta la reducerea reflexiilor atunci când nu aveți control deplin asupra surselor de lumină din jur.
- Luați pauze și clipiți frecvent – Pentru a preveni oboseala oculară, odihniți-vă ochii timp de 15 minute la fiecare două ore și, pentru a vă varia concentrarea, priviți în jurul camerei la fiecare 20 de minute. Clipitul ajută la menținerea ochilor hidratați și reduce riscul de ochi uscați.
Nu uitați că ochii dvs. muncesc din greu pentru a vă permite să vedeți, așa că oferiți-le odihna și sprijinul de care au nevoie pentru a-i menține sănătoși și productivi. Dacă aveți îndoieli, consultați medicul oftalmolog.