În timp, vederea noastră se poate deteriora, și în mod semnificativ, dacă nu avem grijă de ochii noștri în mod corespunzător, iar una dintre cele mai eficiente modalități de a face acest lucru este de a include în alimentație alimente care sunt bune pentru vedere.
Atunci când vorbim despre sănătate și bunăstare, nu putem să nu menționăm alimentația. Același lucru este valabil și în cazul ochilor: există alimente care sunt foarte bune pentru vederea ta. Este suficient să spunem că cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă, principalele cauze ale deteriorării ochilor, au ca factori agravanți, pe lângă îmbătrânirea fiziologică, obezitatea și diabetul.Există alimente bune pentru vedere, dar și pentru restul corpului. Fructele și legumele sunt cele mai valoroase elemente pentru sănătatea ochilor noștri. Mâncând din belșug, ochii noștri vor asimila toate vitaminele necesare de care au nevoie.
Morcovi, dovlecei, pepeni și caise
Ce au în comun? Toate conțin betacaroten, o substanță care ajută retina să funcționeze mai bine atunci când soarele apune (de la apus la răsărit), deoarece face ca bastonașele, celulele noastre fotosensibile, să funcționeze mai bine. Morcovii conțin vitamina A (retinol), utilă pentru protejarea ochilor și îmbunătățirea vederii. În plus, caisele conțin săruri minerale, în cantități mari, utile în caz de oboseală și epuizare. Dovleacul este foarte bogat în vitamina A: doar o cană de pulpă de dovleac conține aproximativ de două ori doza zilnică de vitamina A recomandată de nutriționiști.
Ciocolată neagră extra și cacao
De acum înainte, nu veți mai avea scuze pentru a vă răsfăța cu ciocolată. Este bună pentru ochi, dar trebuie să fie neagră. Ciocolata și cacaua conțin flavonoide și fitonutrienți, adică antioxidanți valoroși pentru ochi, pentru tonifierea corneei și a cristalinului. Diferența dintre ciocolată depinde de nivelul de flavonoide prezente, adică de componenta naturală a cacaoi. Ciocolata amăruie conține mai multe dintre acestea decât ciocolata cu lapte sau albă. Acest aliment este un aliat excelent pentru vedere, deoarece flavonoidele îmbunătățesc circulația sângelui, fluxul vaselor de sânge către creier și ne fac să fim mai receptivi din multe puncte de vedere.
Paste din grâu integral
Este o sursă bună de seleniu, un mineral care sporește eficiența vitaminei E, ajutând la combaterea acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi. Cerealele integrale conțin zinc, un alt mineral esențial pentru sănătatea ochilor, a cărui carență, combinată cu cea de seleniu, ar putea accelera apariția cataractei.
Ceapă
Sună ca un paradox, dar, deși ne fac să lăcrimăm, sulful pe care îl conțin ne face ochii mai puternici.
Fasole roșie
Foarte bogate în zinc, ele îmbunătățesc vederea nocturnă și protejează ochii de opacifierea cristalinului și de generarea maculei. De asemenea, zincul ajută la stimularea acțiunii protectoare a vitaminei A asupra retinei.
Avocado
Pe lângă faptul că este util pentru îmbunătățirea memoriei și a atenției, avocado, care este foarte bogat în luteină, este indicat pentru prevenirea degenerării maculare și a cataractei. Pe lângă luteină, există și zeaxantina, care ajută la întârzierea îmbătrânirii ochilor și la deteriorarea consecventă a vederii.
Legume si fructe de culoare roșie
Zmeura, ardeii și căpșunile, pentru a numi doar câteva dintre ele, sunt utile pentru protejarea vaselor de sânge ale ochilor. Bogate în antociani, legumele de culoare roșie ajută în cazul afecțiunilor vaselor de sânge și al fragilității capilarelor și îmbunătățesc vederea.
Migdale și fructe uscate
Acestea sunt adevărate rezervoare de vitamina E, un antioxidant care ajută la prevenirea diferitelor afecțiuni vizuale, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă sau cataracta, și de acizi grași esențiali omega-3, necesari pentru a contribui la scăderea nivelului de inflamație din organism și, prin urmare, și din ochi.
Mure și afine
Sunt neprețuite, deoarece conțin vitamina A, vitamina C, zinc și luteină: adevărate medicamente pentru îngrijirea ochilor. Și sunt bogate în antociani, antioxidanți puternici care ajută la regenerarea bastonașilor, receptorii vederii care se află la periferia retinei și care ajută la vederea nocturnă.
Soia
Soia ne protejează vederea datorită fitoestrogenilor, acizilor grași esențiali, vitaminei E și agenților antiinflamatori care ajută la menținerea unei bune viziuni. În plus, soia este săracă în grăsimi și bogată în proteine vegetale, care sunt importante mai ales pentru cei care au adoptat un stil de viață vegetarian.
Broccoli, spanac și legume cu frunze verzi
Acestea sunt bogate în substanțe precum luteina și zeaxantina, antioxidanți esențiali pentru bunăstarea ochilor. Clorofila, responsabilă de culoarea verde a acestor legume, are o puternică acțiune antioxidantă, iar carotenoizii conținuți de aceste substanțe nutritive ajută organismul să se apere împotriva multor boli.
Ficat de vită, brânză și lapte
Acestea sunt alimente care trebuie consumate cu moderație, dar care conțin totuși retinol (vitamina A de origine animală) care permite retinei să rămână sănătoasă.
Ouă
Gălbenușul de ou este o sursă excelentă de vitamina A și poate ajuta la vederea nocturnă, dar trebuie consumat cu moderație. Ouăle sunt, de asemenea, bogate în luteină, care ajută în cazul ochilor uscați și al unor boli ale corneei și retinei.